Etno virtuvė

Kalėdiniai meduoliai

Prieskoniais kvepiančius meduolius galima kepti ir prieš šventes bei laikyti sandarioje dėžutėje.

meduoliai

Meduoliams reikės:

1 stiklinės medaus;
1 stiklinės cukraus;
200 g sviesto;
200 g margarino kepiniams;
2 kiaušinių;
4 kiaušinių trynių;
1 kg kvietinių miltų;
1 pakelio kepimo miltelių;
žiupsnio druskos;
maltų prieskonių: kvapųjų pipirų, muskato riešuto, imbiero, gvazdikėlių, cinamono – po 2 arbatinius šaukštelius kiekvienų.

Dubenyje verdančiame vandenyje ištirpinti medų, riebalus ir dalį cukraus. Kai masė tampa vientisa, sudėti prieskonius ir išmaišyti, padėti ataušti. Išplakti kiaušinius ir trynius su likusiu cukrumi, įplakti kepimo miltelius (masė pradeda putoti ir šiek tiek kilti).

Sumaišyti gautą mišinį su medaus mase. Tada dėti miltus, iš pradžių maišyti šaukštu, po to minkyti rankomis. Tešla nebūna labai kieta, todėl limpa prie rankų, bet tešla šaldoma sukietės. Suminkytą tešlą sulyginti, uždengti ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 2 val. Geriausia būtų šaldyti maždaug parą arba per naktį.

Atšaldytą tešlą kočioti dalimis ant miltais pabarstyto paviršiaus, maždaug 5 mm storio. Išspausti įvairių formų sausainius ir kepti karštoje orkaitėje, kol gražiai paruduoja.

Meduolius skanu ir gražu puošti cukriniu glajumi. Glajus ruošiamas taip: 5 šaukštai cukraus pudros su 1 šaukštu citrinos sulčių. Glajų galima nuspalvinti tiek natūraliomis priemonėmis (ciberžole, japoniškos arbatos Matcha milteliais, aviečių sirupu), tiek valgomaisiais dažais. Gerai sumaišytą glajų galima dėti į konditerinį švirkštą arba tiesiog tepti ant sausainių peiliu.

  • Prenumeruokite naujienas

    * rodo reikiamą
    Pageidaujamas formatas