Belgija

Šalies devizas Eendracht maakt macht (olandiškai)

L’union fait la force (prancūziškai)

Einigkeit macht stark (vokiškai)

Pavadinimas Belgija (ol. België, pranc. Belgique, vok. Belgien, angl. Belgium)

Oficialus pavadinimas Belgijos Karalystė (ol. Koninkrijk België, pranc. Royaume de Belgique, vok. Königreich Belgien, angl. Kingdom of Belgium)

Sienos Šiaurėje ribojasi su Olandija, rytuose su Vokietija ir Liuksemburgu, pietuose ir pietvakariuose su Prancūzija. Šiaurės vakaruose prieina prie Šiaurės jūros.

Valstybinė kalba olandų, prancūzų, vokiečių kalbos

Sostinė Briuselis (Brussels)

Plotas 30 528 km2 (vandenys 0,82 %)

Etninė sudėtis flamandai 58, valonai 31, maisyti ir kiti 11.

Religija Romos katalikai 75, yra musulmonų, nedidelės protestantų, judėjų bendruomenės

Gyventojų sk. 10,918,405 (2011)

Šventės:

Sausio 1d. – Naujieji metai

Kilnojama data – Velykos

Kilnojama data – Velykų pirmadienis

Gegužės 1 d. – Darbo žmonių diena

Kilnojama data – Kristaus žengimo į dangų šventė, Šeštinės

Kilnojama data – Sekminių savaitė (penkiasdešimt dienų po Šv. Velykų)

Liepos 21 d. – Valstybės diena (Leopoldo I karūnacijos diena 1831) -nacionalinė šventė

Rugpjūčio 15 d. – Švč. Mergelės ėmimo į dangų šventė, Žolinės

Lapkričio 1 d. – Visų Šventųjų diena

Lapkričio 2 d. – Vėlinės

Lapkričio 11 d. – Karo veteranų diena

Gruodžio 25 d. – Kalėdos

Tradicinė virtuvė:

«Boulette de Nivelles» ou «Bètchéye», «Boulette ou Cassette de Beaumont», «Boulette de Surice», «Boulette de Romedenne», «Boulette de Falaën», «Boulette de Namur » ou «Crau Stofé», «Boulette de Huy» – sūriai

Brussels grondwitloof – Vaisiai, daržovės ir grūdai, švieži arba perdirbti

Vlaams-Brabantse tafeldruif – Vaisiai, daržovės ir grūdai, švieži arba perdirbti

Geraardsbergse mattentaart – Duona, pyragaičiai, pyragai, konditerijos gaminiai, sausainiai ir kiti kepiniai

Pâté gaumais – Kiti išvardinti išvardyti produktai (prieskoniai ir kt.)

Lambic, Gueuze-Lambic, Gueuze / Lambiek, Geuze-Lambiek, Geuze – alus

Kriek, Kriek-Lambic, Framboise-Lambic, Fruit-Lambic / Kriek, Kriekenlambiek, Frambozenlambiek, Vruchtenlambiek – alus

Faro – alus

Vieille Gueuze, Vieille Gueuze-Lambic, Vieux Lambic / Oude Geuze, Oude Geuze-Lambiek, Oude Lambiek – alus

Vieille Kriek, Vieille Kriek-Lambic, Vieille Framboise-Lambic, Vieux fruit-Lambic / Oude Kriek, Oude Kriekenlambiek, Oude Frambozenlambiek, Oude Fruit-lambiek – alus

Beurre d’Ardenne – Aliejus ir riebalai (sviestas, margarinas, aliejus ir kt.)

Fromage de Herve – sūriai

Jambon d’Ardenne – Mėsos produktai (virti, sūdyti, rūkyti ir kt.)

Valiuta Euras (EUR)

Laiko juosta UTC +1

Vasaros laikas UTC +2

Interneto kodas .be

Šalies tel. Kodas 32

Lietuvos ambasados adresas

LIETUVOS RESPUBLIKOS AMBASADA BELGIJOS KARALYSTĖJE IR LIUKSEMBURGO DIDŽIAJAI HERCOGYSTEI

Rue Belliard 41-43

1040 Brussels, BELGIUM

Tel.+32 2 401 98 95;

Faks.+32 2 401 98 98;

E-paštas: amb.be@urm.lt

www.be.mfa.lt

 

2026_belgium_b_oval_euro_sticker_decal Informacija vairuotojams, kelių mokesčiai Belgijoje

 

 

Belgijos UNESCO saugomų objektų sąrašas

Belgija

  • Belgiški vafliai

    Belgiška kulinarija formavosi veikiant skirtingoms tradicijoms. Senovėje maišėsi vietinių gyventojų keltai ir kraštą valdžiusių romėnų mitybos tradicijos, kurias papildė germanų įtakos, o vėliau veikė Burgundijos, Ispanijos, Austrijos, Prancūzijos kulinarinės tradicijos. Turtinga kulinarinė tradicija atsiskleidė ir... Skaityti daugiau

  • Informacija vairuotojams, kelių mokesčiai Belgijoje

Visi straipsniai - Belgija

Fatal error: Call to undefined function get_field() in /home/federaci/domains/quest.lt/public_html/wp-content/themes/qrider/salys-post-template.php on line 87